Dagbesteding

Onder dagbesteding verstaan we een zinvolle invulling van activiteiten die bijdragen aan een herkenbaar dagritme. Dagbesteding voorkomt ook overbelasting van uw mantelzorgers. Het kan gaan om creatieve activiteiten, zoals schilderen of een training, zoals een geheugentraining.

  • Behoud van een dagritme
  • Deelname aan activiteiten als: schilderen, bewegen, bloemschikken, geheugentraining etc.
  • Mensen ontmoeten
  • Activeren en behouden van vaardigheden

Wat is ons aanbod?

In de middaguren bieden we activiteiten voor de mensen met een indicatie dagbesteding. Per middagdeel wordt er een andere activiteit of thema georganiseerd, zoals schilderen, geheugentraining en dergelijke. In Hart van Holland staat wekelijks welke activiteit op welke dag gepland staat. Er is altijd een verzorgende aanwezig om mensen te helpen. 

Hoe om te gaan met verwijzing en kosten?

De kosten voor de geïndiceerde dagbesteding zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het beleid van de gemeente waar u woont. Dagbesteding wordt vergoed vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

  • Voor laagdrempelige vormen van dagbesteding, zoals mensen ontmoeten, heeft u geen indicatie nodig. Uw gemeente regelt dat vanuit de WMO. U kunt zichzelf melden bij het WMO-loket van de gemeente met uw zorgvraag om meer te weten te komen over het aanbod in uw gemeente.
  • Ook dagbesteding op maat, passend bij uw situatie, wordt vanuit de WMO geregeld. U kunt zichzelf melden bij het WMO-loket van de gemeente met uw zorgvraag. In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente, samen met u, vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen wordt er een eigen bijdrage gevraagd.
  • Dagbesteding aanvragen als u een ernstige beperking heeft of er sprake is van vergevorderde dementie, is mogelijk vanuit de WLZ. In dat geval dan heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Het CIZ stelt voor elke cliënt vast welke zorg noodzakelijk is en hoeveel zorg nodig is.
  • In sommige situaties regelt en vergoedt de gemeente of zorgverzekeraar het vervoer van en naar de dagbesteding. Neemt u met hen contact op, als u vervoer nodig heeft.

Voor aanmelding, vragen over de activiteit, hulp bij de aanvraag en voor vervoer kunt u bellen met: 0180-396 944 of contact opnemen via het contactformulier. U kunt er ook voor kiezen om deze zorg met een Persoonsgebonden Budget (PGB) af te nemen.