donderdag 11 maart 2021

Verslag inloop

Hoe was het in 2020?

In het begin van 2020 staat iedere maandag en vrijdag vanaf 10 uur onze deur open aan de Kerklaan 98 voor inloop en dagbesteding. Er komen verschillende mensen aanlopen vanuit de wijk en sommige mensen worden gebracht door een vrijwilliger van de SAZ. Het is een vast clubje bezoekers geworden. De mensen zijn blij om elkaar te ontmoeten, er wordt gekletst en gelachen, soms ook gehuild! Lief en leed wordt met elkaar gedeeld. Soms ontstaan er nieuwe vriendschappen. Erg mooi om te zien! 

We beginnen de dag met koffie en iets lekkers erbij. Als er een jarige is zorgen we voor een cadeautje en een stukje taart. Na de koffie doen we een activiteit. Dat wisselt per keer. We proberen in te spelen op de belangstelling van de bezoekers….. De meeste mensen vinden het leuk om creatief bezig te zijn. We doen regelmatig iets met schilderen of bloemschikken. Soms doen we een spel of quiz, soms gaan we zittend bewegen, we bakken of koken regelmatig en maken muziek met elkaar onder begeleiding van een muziekagoog. (Zie bijgaande foto’s van onze activiteiten)

Bij de lunch doen we naast brood en melk altijd iets extra ‘s. We maken verse soep, bakken een omelet of een broodje kroket en zorgen voor voldoende fruit. We hebben gemerkt dat de meeste mensen die alleen wonen niet vaak iets extra’s voor zichzelf doen. En samen eten stimuleert de mensen om goed te eten. Ze vinden het erg gezellig en komen wekelijks terug. 

Vanaf half maart verandert er veel voor iedereen. Er worden nieuwe maatregelen aangekondigd vanwege Covid. De buurthuizen en dus ook onze inloopvoorziening moet tijdelijk worden gesloten. De mensen vinden het heel erg. Ze missen de ontmoeting met elkaar en de activiteiten. We houden goed contact met de mensen door ze regelmatig te bellen, maken pakketten met van alles er in om de mensen op te vrolijken en toch op afstand te activeren. Deze brengen we rond.   We gaan regelmatig even langs (en blijven op gepaste afstand) Ook helpen we de mensen door soms een boodschap met ze te gaan doen. Sommige mensen komen nauwelijks de deur nog uit en hebben geen mantelzorgers. De inloop was hun enige uitje in de week. Met koningsdag maken we ook leuke pakketen en brengen die rond. 

In de zomer zijn er weer mogelijkheden om de inloop te openen. We moeten echter op 1.5 meter afstand van elkaar blijven en er zijn teveel bezoekers om dit mogelijk te maken. We kiezen ervoor om voor 1 dag per week extra het pand te huren aan de Kerklaan en op woensdag de inloop te openen voor een beperkt aantal bezoekers. De mensen zijn blij dat we weer opengaan en maken daar dankbaar gebruik van. We moeten wat aanpassingen maken vanwege de hygiëne, meer materialen aanschaffen omdat mensen die nu niet meer van elkaar kunnen gebruiken vanwege evt besmettingsgevaar. Het loopt allemaal goed. Er zijn geen mensen ziek geworden. 

Helaas wordt er opnieuw een lockdown ingezet en moeten wij opnieuw onze deuren sluiten. We houden weer veel contact met onze bezoekers. Sturen bemoedigende kaartjes, we maken tasjes met vergeet-mij-nietjes, een kerstattentie en brengen oliebollen rond! Al met al een bewogen jaar. Wij missen onze bezoekers en zij missen ons en elkaar. We hopen dat we de komende tijd de bezoekers weer mogen ontvangen en we onze inloop voort kunnen zetten. 

Overzicht